2011. december 30., péntek

Lewis Carroll: Alice Csodaországban

Fülszöveg: Ennek a furcsa ötletektől hemzsegő, kalandos, vidám mesekönyvnek a szerzője, Lewis Carrol a múlt században élt, matematikaprofesszor volt az oxfordi egyetemen. Világhírűvé vált könyve első ízben 1865-ben jelent meg. Azóta – immár a világ gyermekirodalmának klasszikusaként – szinte valamennyi nemzet nyelvén napvilágot látott. Az angolszász humor e sajátos alkotása Alice oldalán elvezeti az olvasót Csodaországba – amely valójában álomvilág, a Viktória királynő korabeli Anglia torzképe. Aki ismeri az angol történelmet, az a Szív Királynőben könnyen felismerheti a hirtelen haragú Viktóriát, s férjében, a pipogya Szív Királyban a jelentéktelen Albert herceget. De megtalálhatjuk e könyvben az angol igazságszolgáltatás, iskolarendszer vagy éppen sportszenvedély végletekig vitt, humoros torzképét is.




Vélemény: A könyv csak azért érdekelt, mert a mesét kisebb koromban láttam, és az nem nyerte el a tetszésemet, és gondoltam, hátha a könyv igen. De nagy csalódás lett belőle.
Ez a mesevilág amúgy is távol áll tőlem......varázslatos étel/ital, amitől hol nagyobb, hol kisebb lesz Alice, flamingók, mint ütők egy játékhoz, Ál-Teknőc, aki fura dalokat énekel, és egy röhögő fakutya, aki hol feltűnik, hol eltűnik, valamint egy folyton rohanó nyúl............Furcsa ez az egész, és akkor megtudtam miért is. Dr. Zacher Gábor toxikológus tartott egy előadást a fiataloknak a különböző drogokról, és akkor említette, hogy a híres emberek is éltek velük régebben is, és ekkor felhozott egy könyves példát, ami igen, az Alice volt. Carroll egy ilyen állapotában látott vízióját vetette papírra, ezért is olyan furcsa ez a mese.



Vigyázat cselekményleírás!
Ennek a történetnek se eleje, se vége, se értelme, vagyis ez csak az én véleményem. De lássuk egy kicsit a történet szereplőit: Alice, aki mint a történetből kiderült elég butácska, a késésben levő fehér nyulat követi egy lyukba, ami egy szakadék. Sokat esik, és meg is érkezünk a szakadék aljára, itt hol kisebb, hol nagyobb lesz az ételtől, aztán furcsábbnál furcsább állatokkal táncol, egy egérrel beszél, aztán egyszercsak elindul és megtalálja a nyúl házát, ahol találkozik Billel, a gyíkkal, innen tovább, ahol egy hernyóval találkozik, aztán elér egy újabb házat, ahol a szakácsné, a hercegnő, és egy baba lakik.

Ja, és kihagytam, hogy a baba disznóvá, vagy már nem is tudom mivé, de valami állattá változik. Itt egy fánál találkozik a fakutyával, aki mindig röhög, meg eltűnik. Ő megmutatja az utat a Kalapos házához, ahol teadélutánt tartanak Április Bolondjával és egy mormotával. Aztán valahogy eljutunk a Királyhoz, és a Királynőhöz, ahol az alattvalók kártyalapok, és a rózsafákat fehérről pirosra festik. A királynővel lesz egy barátságos krikett, vagy golf vagy milyen meccs, ahol azt kiabálja, hogy mindenkit lefejeztet. Mindegy is, eljutunk az Ál-Teknőshöz és a Griffhez, akik egy értelmetlen dalt énekelnek, és táncolnak, aztán ismét irány a királyi udvar, ahol egy tárgyalás kezdődik, ahol Alice kicsit felkapja a vizet. Végül felébred, mert ez ugye csak egy álom volt...........

Röviden ennyi a történet, próbáltam értelmesen összefoglalni, de egy ilyen mesét jobban nem lehet, higgyétek el, én mindent megpróbáltam. Annyit tudok, hogy soha többet nem olvasom el, és sajnálom az időt amit egyszer is elpazaroltam erre a "mesére".





Amúgy ezt a könyvet többféle módon átírták gyerekeknek, vagy éppen képregény formába öntötték, szóval aki kíváncsi Alice történetére, az bőven válogathat a kiadások között.







Értékelés: 2/5

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése