2012. március 19., hétfő

Mörk Leonóra: A vámpír vonzásában


Fülszöveg: A vámpírok köztünk élnek. Az aktuális trendeket figyelemmel kísérni igyekvő újságíróként erre akkor döbbentem rá először, amikor kezdtem úgy érezni, mintha mindenhonnan hegyes fogú, vértől csöpögő mosolyok villannának rám. És ez ma sincs másképp. Ha metrózni akarok, a mozgólépcső két oldalán egymással versengve próbálnak rávenni a legújabb vérszomjas regény megvásárlására cseppet sem burkoltan erotikus címek. Ha autóba ülök, az utamat óriásplakátok szegélyezik, rajtuk vérszomjas szeretőjük karjában üdvözült arccal elaléló lányok. A különféle tévécsatornák jóvoltából naponta akár több vérfagyasztó filmet is megnézhetek, ha pedig feltévedek az internetre, a választék végképp kimeríthetetlen. Szorgos mozirajongók már a világ hetven legjobb vámpíros filmjének rangsorát is összeállították, és ha belegondolunk, hogy ez a hetven csak a termés legjava, fogalmat alkothatunk róla, milyen hatalmas kínálatból válogathat a borzongásra vágyó néző.
A dolog komolyságát azonban akkor fogtam fel igazán, amikor környezetem ifjú hölgytagjait sorra hatalmába kerítette a vérszívó-vírus. Az egyikük, megtekintve az Alkonyat-széria első darabját, csupa nagybetűvel hozta ország-világ, és persze a Facebook-közösség tagjainak tudtára: VÁMPÍR PASIT AKAROK! A másikuk kedvéért majdnem extra díjat kellett fizetnünk a londoni repülőtéren, mert az ajándékba kikönyörgött, magyarul akkor még nem kapható Twilight-könyvek miatt túlsúlyos lett a bőröndünk. A harmadik hosszasan és hősiesen ellenállt a kísértésnek, aztán egy reggel mégis arra mentem be a szobájába, hogy pizsamában üldögél az ágyon és az Alkonyat jóképű főhősének, Edwardnak (pontosabban az őt alakító színésznek) a teljes oldalas fotóit vagdossa kifelé az egyik amerikai magazinból. Kérdésemre, hogy mégis mihez szeretne kezdeni az ágyán máris kupacban gyűlő képekkel, elárulta, eltávolítja a szobájából az összes korábbi poszterét, és helyükre a drága Edwardot aggatja fel. A helyzet azóta annyiban változott, hogy a szívdöglesztő vámpír mellé felkerült a falra a film egyik további szereplője, egy szívdöglesztő vérfarkas személyében. Sajátságos. Mindez számomra világossá tette, hogy a vámpírmánia több átmeneti és mulandó divathóbortnál. Ezért is kérdeztem meg olyan szakértőket a témáról, mint Dr. Csernus Imre, Dr. Szondy Máté, Feldmár András, Jakabffy Éva pszichológus, filozófus, Prof.Dr. Bagdy Emőke, Soma Mamagésa, Singer Magdolna tanatológus.


Vélemény: Miért is tetszett ez a könyv? És miért nem tetszett?
Nehéz megfogalmazni. Egyrészt imádtam, mert a vámpírokról, jobban mondva a vámpírok iránti rajongásról szólt, és nekem az egyik kedvenc könyv/filmszereplőim, ami a természetfeletti lényeket illeti, nos a vámpírok. A rejtély ami övezi őket, hogy félünk tőlük, és rajongunk is értük, ez a kettősség minden könyvben megjelenik, ami velük foglalkozik. Csodáljuk őket, mert a halhatatlanságuk lévén bármit megtehetnek, de éppen ezért félünk is, mert mi is ott lehetünk az áldozatok között.

A könyv ezt a félelem-rajongás kapcsolatot alaposan boncolgatja, és ezt Lovecraft idézete fogalmazza meg legjobban.:
"Az ember legősibb és legerősebb érzelme a félelem: a félelem legősibb és legerősebb fajtája a félelem az ismeretlentől....." /52.o./

Hogyan is léphetne be egy földi halandó a vámpírok világába?  Sehogyan! De milyen nagy a csábítás......

A könyvben megszólalnak híres és (számomra) kevésbe ismert szakértők. Olyan témákat is boncolgatnak mint az energiavámpírok, hogy milyen hatással vagyunk egymásra, hogy az örök fiatalság elérhetetlensége teszi a vámpírokat olyan szimpatikussá, hogy tudatalatt talán arra vágyunk, hogy uralkodjanak felettünk, és hasonló témák. Persze a Twilight könyvek "elemzése" sem hiányozhat.

"A vámpírtörténetek azt sugallják, hogy a halál legyőzhető és az örök élet elérhető." /55.o./

Az örök élet iránti vágy teszi ezeket a könyveket olyan sikeressé, mondja sok szakértő, de bizony vannak árnyoldalai is a rajongásnak, hiszen ismerünk történeteket, olyan embereket akik túl messzire mentek az örök élet kutatásában.
Ami leginkább új volt számomra, (és mégsem új hiszen mindenki hallott Báthory Erzsébetről, Vlad Tepesről.....de.....) , azok a régi történetek, legendák az olyan emberekről akiket vámpíroknak hittek, mint Gilles de Rais báró, Kiss Béla, Peter Kürsen. Megrázó volt olvasni róluk, a sok halál, gyilkosság, ami az ő történetükhöz kapcsolódik, nos elég gyomorforgató dolgokat műveltek.

Szóval egy összefoglaló kötet a vámpírok rajongásáról, a sikerekről, amit ezek a könyvek, filmet elérnek, a sok üzlet ami ráépül, ruhák, táskák, kiegészítők széleskörű, végeláthatatlan skálája.
Vajon túlzás?
A külföldön beszerezhető nyakba beültethető harapásnyom implantátum, a szakszerűen felrakott "valódi" vámpírfogak, a színes kontaktlencsék.
Sokan szeretik ezeket a dolgokat, de szerintem a lényeg a mértékletesség. A rajongás hamar elmúlhat..........

Értékelés: 4/5

Kiadó: Jaffa Kiadó
Oldalak száma: 180
Borító: Puhatáblás / Ragasztókötött 
Kiadás éve: 2011

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése