2012. március 19., hétfő

Paul Ekman: Beszédes hazugságok

Fülszöveg: A törvényszegéstől az ígéretek megszegéséig: hogyan hazudunk, és hogyan bukhatunk le?
Izgalmas fejezettel, az érzelmek és a nonverbális kommunikáció terén végzett kutatásainak legfrissebb eredményeivel bővült Paul Ekman világszerte nagy sikerű könyve, a Beszédes hazugságok. A szakembereknek és laikusoknak egyaránt lebilincselő élményt és hasznos tudást kínáló könyvből az olvasó megismerheti, hogy a testbeszéd, a hang és az arckifejezések hogyan árulkodnak a hazugságról, ugyanakkor miért képesek mégis megtéveszteni még a profi hazugságvadászakat – akár bírákat, rendőröket, különleges ügynököket vagy a titkosszolgálat munkatársait – is.
A most megjelent, javított kiadás az elméleti ismereteken és az érdekfeszítő történelmi és irodalmi példákon túl, a gyakorlatban is jól hasznosítható segítséget nyújt a hazugságok felismeréséhez és leleplezéséhez.
A szerző ezekből a gyakorlati elemekből építette fel két önképző programcsomagját, amelyek egy-egy órás egyéni tréning formájában arra is lehetőséget adnak, hogy ki-ki begyakorolja a szinte észrevehetetlenül árulkodó mikro-arckifejezések, illetve az olyan, veszélyes jelek felismerését, amelyek erőszakos cselekedetek elkövetésének szándékára utalnak.
„[A könyv] gazdag és praktikus összefoglaló a hazugságról, a megtévesztés leleplezéséről, emellett kitér etikai kérdések beható elemzésére is.” – Jerome D. Frank, Johns Hopkins School of Medicine
Paul Ekman neves kutató, a Paul Ekman Group igazgatója. A dalai lámával közösen írt kötetén kívül tizenkét további könyv, köztük a szakmai körökben is nagy elismeréssel fogadott Feltárt érzelmek szerzője. Az ő kutatására épül a Hazudj, ha tudsz* sorozat. Ekman a University of California professzor emeritusa, aki a San Francisco-öböl régiójában él.



Vélemény: Ez a könyv leginkább azért érdekelt, mert az egyik kedvenc sorozatom, a Hazudj, ha tudsz alapjait írja le.....vagyis ezt hittem, de eléggé mást kaptam.

Tényleg a hazugság jeleit boncolgatja a könyv, de elég tankönyvszerűen tálalja a dolgokat, így néha félre kellett raknom, és mást olvasnom, mert túl száraz volt, és néha nehezen érthető. Sokáig tart míg az ember minden elolvasott oldalt feldolgoz.

Szóval kicsit csalódás volt, mert azt hittem, hogy olyan lesz mint a Hazudj, ha tudsz sorozat-ban az "esetek", hogy leírnak történeteket, és hogy mikor mit láttak, hogyan ítélték meg a jeleket az arcon, a testtartáson, a szavak hangsúlyából. És ugyan voltak ilyesmi részek, főleg a politikára kihegyezve, mint az alcím említi is, de én szerettem volna több hétköznapibb példát.


Azok biztosan jobban tetszettek volna. (Az új könyv: Paul Ekman: Leleplezett érzelmek foglalkozik velük.)

Hét "alap" érzelem különböztethető meg rajtunk: harag, félelem, undor, megvetés, szomorúság, meglepetés, és boldogság. Ezekkel foglalkozik a könyv történelmi és politikai eseményekkel szemléltetve.

Tetszett az a rész, ahol az árulkodó jeleket mutatták be, és leírták mi a különbség az illusztrátorok (beszéd tartalmát illusztrálják, pl. karlendítés), az emblámák (pl. vállvonás) és a manipulátorok (pl. testrész megérintése, vagy az ajakba harapó fogak) között. Jó részek voltak még, amikor azt boncolgatták, hogy hogyan hat a hazugságra az arc mimika, a hangsúly, hangmagasság, hangszín, és a testtartás, mert van, hogy pont az ellenkezőjét jelenti, mint amire gondolunk. Pl.: hogy ha nem nézel az ember szemébe, ha hozzá beszélsz, akkor nem feltétlenül hazudsz, lehet, hogy csak félénk vagy. Jó, hogy ezeket a példákat is felsorakoztatták, mert sokszor bizony félreérthetők az egyes jelek.

Jó, hogy a szerző már az elején leszögezi, hogy a hazugság nem feltétlen bűn, főleg, ha azzal valakit védünk, szóval, hogy hazudni mindenki hazudott már életében, és fogunk is, és ez így van rendjén, ilyen az emberi viselkedés. Persze meg kell különböztetni a "kegyes" hazugságot, a füllentést az olyan hazugságoktól, amivel ártunk másoknak, vagy éppen magunknak.

Jók voltak a képek, amivel bemutatták a hazugságok ismertetőjegyeit, a különböző arckifejezéseket, de több ilyen kép, példa, leírás is lehetett volna.....
Sok ismétlés volt, amit kihagyhatott volna az író, de tényleg jó könyv, érdemes elolvasnia annak, aki ez a hazugság-téma érdekel.

"Egy őszinte ember és egy hazug ember egyaránt igennel felel, ha megkérdezik tőle, hogy igazat mond-e." /263. o./


Értékelés: 4/5

Kiadó: Kelly Kft.
Kiadás éve: 2010
Kötés: papír/puha kötés








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése